كرامتي از خالد بن وليد در فتح حيره
بسم الله الرحمن الرحیم
امام طبري چنين روايت كرده است: …ابنقبيله كه همان عمرو بن عبدالمسيح ميباشد، خادمي به همراه خود داشت كه كيسهاي بر كمرش آويزان كرده بود. خالد رضی الله عنه كيسه را گرفت و پرسيد:« اي عمرو! اين چيست؟» عمرو گفت:«اين، سمي است كه در يك آن كارگر ميشود و انسان را از پا در ميآورد.»خالد رضی الله عنه دوباره سؤال كرد: «چرا با خودت سم (زهر) به همراه داري؟» عمرو پاسخ داد: «من، از اين نگران بودم كه شما بر خلاف آنچه ديدم، باشيد و غير از آن رفتار كنيد كه انتظارش را از قبل داشتم. مرگ، در نزد من از اينكه به قبيله و اهل روستايم امر ناگواري برسد، دوستداشتنيتر است و به همين خاطر نيز با خودم سم برداشتم تا چنانچه به روستايم آسيبي برسانيد، خودكشي كنم.» خالد رضی الله عنه فرمود: «هيچ كس تا اجلش نرسد، نميميرد.» و سپس اين كلمات را بر زبان جاري كرد: «بسم الله خير الأسماء، رب الأرض و رب السماء الذي ليس يضر مع اسمه داء الرحمن الرحيم» وانگهي زهر را سر كشيد و فرو برد. البته پيش از آنكه زهر را سر كشد، اطرافيانش به سويش شتافتند تا او را از خوردن سم باز بدارند. عمرو با ديدن آن صحنه گفت: «اي عربهايي كه اينك اينجاييد، تا زماني كه يكي از شما اين چنين باشد، حتماً پيروز ميشويد.» و سپس رو به مردم حيره كرد و گفت: «هرگز چنين چيزي نديدهام.»( تاريخ طبري (4/180))
حافظ ابنكثير و حافظ ابنحجر اين روايت را ضعيف ندانستهاند؛ ابنحجر گفته است: «ابويعلي و ابنسعد به دو طريق ديگر اين ماجرا را روايت كردهاند.» ابنتيميه رحمه الله نيز اين را از مصاديق كرامت دانسته است. برخي از نويسندگان معاصر، اين روايت را انكار كرده و آن را بافتهي ذهن و خيال راويان دربارهي شخصيت خالد رضی الله عنه دانستهاند. اين روايت، از جهت سند صحيح و ثابت است و طبري، ابنسعد، ابنكثير، ابنحجر و ابنتيميه رحمهم الله كه از دانش و انصاف بيشتري نسبت به نويسندگان معاصر برخوردارند، سندش را ضعيف ندانستهاند.
زماني كه خالد رضی الله عنه زهر را نوشيد، در بالاترين سطح ايماني قرار داشت و به يقين ميدانست كه خداي متعال، هر چيزي را آفريده و ويژگيهايي در آن گذاشته كه هرگاه بخواهد ميتواند آن ويژگيها را به حكمت و هدف بزرگي بردارد. چنانچه خاصيت آتش را گرفت و آن را بر ابراهيم خليلu سرد و سلامت نمود و ابومسلم خولاني رحمه الله را كه ادعاي دروغين اسود عنسي كذاب را نپذيرفت، بهسان ابراهيم پيامبر در آتش سوزان، محافظت كرد و ابومسلم را ديدند كه در آتش نماز ميگزارد. خالد رضی الله عنه بههنگام نوشيدن سم، ذرهاي خودنمايي به خود راه نداد؛ خالد به خوبي ميدانست كه اگر اندكي شائبه و ناخالصي به خاطر نوشيدن زهر به دل راه دهد، حتماً خداي متعال، او را تنها ميگذارد و هيچ توان و نيرويي براي از بين بردن خاصيت زهر نمييابد. كاري كه خالد كرد، براي مسلمان ديگري هرچند با همان هدف خالد باشد، درست نيست؛ چراكه كمتر كسي ميتواند به سطح ايمان و يقيني برسد كه خالد رضی الله عنه رسيده بود. خالد رضی الله عنه پس از فتح حيره، به يك سلام هشت ركعت نماز گزارد.( البداية و النهاية(4/352))
و صلی الله و سلم علی محمد و علی آله و اصحابه الی یوم الدین
منبع: کتاب ابوبکر صدیق، محمد علی صلابی
سایت عصر اسلام
IslamAge.Com
|