سایت عصر اسلام

 

     

 
 
             

کیبورد فارسی

جستجوی پیشرفته

 

17 مهر 1403 04/04/1446 2024 Oct 08

 

فهـرست

 
 
  صفحه اصلی
  پيامبر اسلام
  پيامبران
  خلفاى راشدين
  صحابه
  تابعين
  قهرمانان اسلام
  علما، صالحان وانديشمندان
  خلفاى اموى
  خلفاى عباسى
  خلفاى عثمانى
  دولتها و حكومتهاى متفرقه
  جهاد و نبردهاى اسلامی
  اسلام در دوران معاصر
  آينده اسلام و علامات قيامت
  عالم برزخ و روز محشر
  بهشت و دوزخ
  تاریخ مذاهب و ادیان دیگر
  مقالات تاریخی متفرقه
  شبهات و دروغ‌های تاریخی
  تمدن اسلام
  كتابخانه
  کلیپهای صوتی
  کلیپهای تصویری
  عضویت در خـبرنامه
  در مـورد سایت
  ارتبـاط با ما
  تمـاس با ما
 
 
 

آمـار سـا یت

 
تـعداد کلیپهای صوتي: 786
تـعداد کلیپهای تصويري: 0
تـعداد مقالات متني: 1144
تـعداد كل مقالات : 1930
تـعداد اعضاء سايت: 574
بازدید کـل سايت: 7255270
 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت جامع فتاوی اهل سنت و جماعت

سایت مهتدین

 
 

 

 

 

 

 

شماره: 50   تعداد بازدید: 3540 تاریخ اضافه: 2016-05-14

آمادگی برای مرگ

آمادگی برای مرگ


باید بنده خود را قبل از فرا رسیدن مرگ آماده کند، زیرا تردیدی نیست که مرگ بر ما فرود می ‌آید و بر بزرگ و کوچک هجوم می ‌آورد و بنده را مهلت نمی‌دهد و فرصتی برایش فراهم نمی‌ کند تا حال و وضعش را بهتر کند.


بنابراین:

انسان چگونه خود را برای مرگ آماده می‌ کند؟

اعمال سودمند پس از مرگ کدامند؟

درآمد

توبه و عمل صالح راهی است برای اصلاح فرد پس از مرگ.

الله عزوجل می ‌فرماید: ﴿وَأَنفِقُواْ مِن مَّا رَزَقۡنَٰكُم مِّن قَبۡلِ أَن يَأۡتِيَ أَحَدَكُمُ ٱلۡمَوۡتُ فَيَقُولَ رَبِّ لَوۡلَآ أَخَّرۡتَنِيٓ إِلَىٰٓ أَجَلٖ قَرِيبٖ فَأَصَّدَّقَوَأَكُن مِّنَٱلصَّٰلِحِينَ١٠ وَلَن يُؤَخِّرَ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِذَا جَآءَ أَجَلُهَاۚ وَٱللَّهُ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ١١﴾ [المنافقون: 10-11]. و از چیزهایی که به شما داده‌ایم بذل و بخشش و صدقه و احسان کنید، پیش از آن که مرگ یکی از شما در رسد و بگوید: پروردگارا! چه می‌ شود اگر مدّت کمی مرا به تأخیر اندازی و زنده‌ام بگذاری تا احسان و صدقه بدهم و در نتیجه از زمره ی صالحان و خوبان شوم؟! * پروردگار هرگز مرگ کسی را به تأخیر نمی ‌اندازد هنگامی که اجلش فرا رسیده باشد. الله کاملاً آگاه از کارهایی است که انجام می ‌دهید".


رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: "پنج چیز را قبل از پنج چیز غنیمت بدان، جوانی را قبل از پیری، سلامتی را قبل از بیماری، توانگری را قبل از فقر، فراغت را قبل از کار و زندگی را قبل از مرگ"[1].

اعمالی که پس از مرگ نیز سودآور خواهند بود

تلاش کردن در تربیت فرزندان، تا افراد نیک و صالحی ببار آیند و پس از مرگش برای او دعا کنند و نیز کوشش در فراگیری علوم مفید و سودمند و نشر کردن آن و صدقات جاریه که رسول الله صلی الله علیه و سلم همگی این موارد را در این حدیث جمع‌آوری نموده است:


"هر گاه انسان بمیرد، عمل او جز از سه چیز قطع می ‌گردد: صدقه ی جاریه، علمی که مفید و سودمند باشد، و فرزند نیک که پس از مرگش برای او دعای خیر کند"[2].


یکی از صدقات جاریه که پس از مرگ، به فرد مسلمان ملحق می ‌گردد، چیزی است که در این حدیث وارد شده است:


"یکی از اعمال که پس از مرگ، به مؤمن ملحق می ‌گردد، علمی است که آن را به دیگران آموخته و نشرش کرده است، یا فرزند صالح و نیکی که آن را برجا گذاشته است، یا قرآن کریمی که آن را به ارث گذاشته است، یا مسجدی ساخته و یا ساختمانی که آن را برای مسافران بنا نموده است، یا نهری را روان ساخته، و یا صدقه‌ ای که آن را در حیات و صحتش بیرون آورده است، که پس از مرگش به وی ملحق می‌ شود"[3].


نوشتن وصیت نامه

یکی دیگر از مواردی که انسان خود را برای مرگ آماده می ‌کند، نوشتن وصیت نامه است، و سنت است که انسان توصیه کند تا بخشی از مالش را صدقه نماید، چنان که برخی از صحابه به یک سوم و برخی دیگر به چهارم مالشان توصیه نموده‌اند و رسول الله صلی الله علیه و سلم فرموده است:


"الله این اجازه را به شما داده است که به هنگام مرگتان به یک سوم اموالتان توصیه نمایید تا آن را صدقه کنید و به اعمال نیکتان افزوده گردد"[4].


و نیز رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود:"مَا حَقُّ امْرِئٍ مُسْلِمٍ،لَهُ شَيْءٌ يُرِيدُ أَنْ يُوصِيَ فِيهِ،يَبِيتُ لَيْلَتَيْنِ،إِلَّاوَوَصِيَّتُهُمَ كْتُوبَةٌ عِنْدَهُ"،[5]«برای مسلمان روا نیست که قصد وصیتی داشته باشد و دو شب بیشتر بخوابد، مگر این که وصیتش را بنویسد و آن را در نزد خود نگه دارد».


عبدالله بن عمر رضی الله عنهما می‌ گوید: از زمانی که این حدیث را از رسول الله صلی الله علیه و سلم شنیده‌ام، هیچ شبی بر من نگذشته است، مگر این که وصیت نامۀ خودم را نوشته و نزد خود نگه داشته‌ام[6].


رابطه ی مرگ با روح

علما در مورد روح که در بدن انسان قرار دارد، اختلاف دارند. روح موجودی سبک و زنده است که در اعضای بدن مانند خون در رگ‌ها و روغن در زیتون جریان دارد، و حیات بدن به آن وابسته است، و نیز روح و نَفَس یک چیز و مسکن آنان بدن است، و هر گاه روح از بدن جدا شود، زندگی آدمی بسر می‌ رسد.


روح مخلوق است، اما با جدا شدن از جسم نمی‌ میرد، و مرگ ارواح به منزله ی جدایی و بیرون آمدن آن‌ها از اجساد است، اما نابود نمی ‌شوند، بلکه پس از، از بین رفتن جسد باقی می ‌مانند و یا در نعمت و یا عذاب بسر می ‌برند.


حقیقت...

هر کس دیدار الله را بپسندد، الله نیز دیدار او را می ‌پسندد.

و هر کس دیدار الله را ناگوار بداند، الله نیز دیدار او را ناگوار می ‌داند.




[1]- روایت مستدرک حاکم با سند صحیح.

[2]- صحیح مسلم.

[3]- سنن ابن ماجه با سند حسن.

[4]- سنن ابن ماجه با سند حسن.

[5]- صحیح مسلم.

[6]- رواه الجماعه.

 

بازگشت به بالا

بازگشت به نتایج قبل

ارسال به دوستان

چاپ  
 

تبـلیغـا  ت

     

سايت اسلام تيوب

اخبار جهان اسلام

 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت نوار اسلام

دائرة المعارف شبکه اسلامی

 
 

 حـد  یـث

 

رسول خدا صلی الله علیه و سلم  فرموده است: 
(لقد کان فیمن کان قبلکم من الأمم المحدثون؛ فان یک فی امتی احد فانه عمر)
«در میان امتهای گذشته، افرادی وجود داشتند که به آن‌ها الهام می‌شد و اگر در امت من، چنین کسی وجود می داشت، قطعاً عمر بود».
بخاری ش (3689)؛ مسلم، ش (2398)

 
 

نظرسـنجی

 

آشنایی شما با سایت از چه طریقی بوده است؟


لينك از ساير سايت ها
موتورهاي جستجو
از طريق دوستان