دستاوردهای فتح مکه
این بود غزوهٔ فتح مکه، آن نبرد سرنوشتساز و تعیین کننده، و آن فتح اعظم که مرگ قطعی و تنیت و بتپرستی را رقم زد، و در سراسر جزیرهالعرب، کوچکترین میدان و مجالی برای آن باقی نگذاشت، و راه هرگونه تبلیغ و توجیه را به نفع بتان و آیین بتپرستی بست.
همهٔ قبایل عرب چشم انتظار بودند که ببینند بالاخره سرانجام کشمکش و نبردی که میان مسلمانان و بتپرستان درگرفته است، چه خواهد بود؟! از سوی دیگر، قبایل عرب نیک میدانستند که بر حرم امن الهی جز آن کسی که برحق باشد؛ تسلط نخواهد یافت! این اعتقاد قطعی مدتها بود که برای آنان به ثبوت پیوسته بود؛ بیش از نیم قرن پیش این مطلب برایشان جا افتاده بود، زیرا مردم با چشمان خویش دیده بودند که اصحاب فیل آهنگ این خانه را کردند، و همه یکجا هلاک شدند، و همانند علف و گیاه نیمخوردهٔ ستوران متلاشی گردیدند.
صلح حدیبیه مقدمه و زمینهای بود برای فتح بزرگ، مردم از جانب یکدیگر ایمنی یافتند، و با یکدیگر گفتگو آغاز کردند، و به مناظره دربارهٔ اسلام پرداختند. مسلمانانی که در مکه متواری بودند، توانستند دینشان را آشکار سازند، و مردم را بسوی آن دعوت کنند، و دربارهٔ عقایدشان مناظره کنند.
بر اثر پدید آمدن همین محیط سالم، عدهٔ زیادی اسلام آوردند؛ چنانکه آمار لشکریان اسلام که در جنگهای پیشین هیچگاه از سه هزار فراتر نرفته بود، ناگهان بر ده هزار بالغ گردید.
این نبرد تعیین کننده و سرنوشتساز چشمان مردمان را باز کرد، و آخرین حجابهایی را که میان دیدگان مردم و اسلام حایل گردیده بودند، کنار زد؛ و با این فتح بزرگ مسلمانان بر مواضع دینی و سیاسی هر دو در سراسر طول و عرض جزیرهالعرب دست یافتند، و رهبری دینی و زمامداری سیاسی یکجا به آنان منتقل گردید.
با این ترتیب، برنامهای که به سود مسلمانان به دنبال صلح حدیبیه آغاز شده بود، با این فتح مبین تمامیت یافت و به کمال رسید، و از آن پس، برنامهٔ دیگری که باز هم به سود مسلمانان بود آغاز گردید، و مسلمانان به طور کامل زمام همهٔ امور را در دست گرفتند، و برای اقوام عرب راهی جز این باقی نماند که گروه گروه به دیدار رسولخدا -صلى الله علیه وسلم- بشتابند، و به اسلام گردن بنهند، و دعوت اسلام را به سراسر جهان برسانند، و برای این کار، از دو سال پیش آمادگی لازم را پیدا کرده بودند.
منبع: خورشید نبوت؛ ترجمهٔ فارسی «الرحیق المختوم» تالیف: شیخ صفی الرحمن مبارکفوری، ترجمه: محمد علی لسانی فشارکی، نشر احسان 1388
عصر اسلام IslamAge.com
|