تاریخ چاپ :

2024 Oct 08

www.islamage.com    

لینک  :  

عـنوان    :       

تحليلي بر اختلاف عمر و حباب بن منذر رضي الله عنهما

بسم الله الرحمن الرحیم

 

آن‌چه، در مورد كشاكش و بگومگوي عمر و حباب بن منذر رضي الله عنهما در سقيفه‌ي بني‌ساعده روايت شده، بنا بر قول راجح صحيح نمي‌باشد؛ چراكه عمر رضی الله عنه  از دوران رسول‌خدا صلی الله علیه وسلم با حباب بن منذر رضی الله عنه  درگير نشد. دليل اين مطلب اين است كه عمر فاروق رضی الله عنه  مي‌فرمايد: «از آن‌جا كه در دوران رسول‌خدا صلی الله علیه وسلم ميان من و حباب بن منذر رضی الله عنه  دعوايي به وجود آمد و رسول‌خدا صلی الله علیه وسلم مرا از بگومگو با حباب رضی الله عنه  نهي فرمودند، سوگند ياد كردم كه هرگز به حباب رضی الله عنه  سخني نگويم كه او را ناراحت كند.»

 همين‌طور اين روايت كه در سقيفه ميان عمر و حباب رضي الله عنهما كشمكش و ستيزي به وجود آمده، بر خلاف واقعيت است؛ چراكه حباب رضی الله عنه  در برخورد با مسايل رويه‌ي درستي داشت و طوري به خردمندي و صاحب‌نظري در امور شناخته شده بود كه لقبش را در زمان رسول‌خداص، ذي‌رأي (يعني خردمند و صاحب‌نظر) گذاشته بودند؛حباب رضی الله عنه  كسي بود كه پيشنهادهايش در بدر و خيبر پذيرفته شده بود.

 حتي پيشنهاد حباب رضی الله عنه  در سقيفه‌ي بني‌ساعده كه گفت: (يك نفر از انصار امير باشد و يكي هم از مهاجرين)، به خوبي روشن مي‌سازد كه حباب رضی الله عنه  اصلاً قصد آن نداشته كه خودش، به خلافت برسد. بلكه وي مي‌گويد: «به خدا سوگند كه ما هرگز نمي‌خواهيم به خلافت شما رشك ببريم يا آن را از شما بگيريم؛ بلكه ما از اين مي‌ترسيم كه كساني به خلافت برسند كه ما، پدران و برادرانشان را (پيش از اين در ميدان نبرد كفر و ايمان) كشته‌ايم.» قطعاً عذر حباب رضی الله عنه  در نزد مهاجرين پذيرفته بود؛ به خصو صلی الله علیه وسلم كه مهاجرين نيز در كشتن مشركان با انصار شريك بوده‌اند. (الأنصار في العصر الراشدي)

 

و صلی الله و سلم علی محمد و علی آله و اصحابه الی یوم الدین

منبع: کتاب ابوبکر صدیق، محمد علی صلابی

 


 سایتعصر اسلام

IslamAge.Com