|
تاریخ چاپ : |
2024 Nov 21 |
www.islamage.com |
لینک : |
عـنوان : |
میزان در روز قیامت |
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی رسول الله و علی آله و اصحابه الی یوم الدین و اما بعد:
خداوند میفرماید: « وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِن كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ» الأنبیاء / 47) «و ما ترازوی عدل و داد را در روز قیامت خواهیم نهاد و اصلاً به هیچ کس کمترین ستمی نمیشود و اگر به اندازه دانه خردلی باشد آن را حاضر و آماده میسازیم و بسنده خواهد بود که ما حسابرس و حسابگر باشیم».
« فَمَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ * وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنفُسَهُمْ فِي جَهَنَّمَ خَالِدُونَ» (المؤمنون / 102-103) «کسانی که سنجیدههای ایشان سنگین و ارزشمند شود قطعاً رستگارند * و کسانی که سنجیدههای ایشان سبک و بیارزش باشد اینان عمر خود و خویشتن را باختهاند و در دوزخ جاودانه خواهند ماند».
« وَالْوَزْنُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ فَمَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ * وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُوْلَئِكَ الَّذِينَ خَسِرُواْ أَنفُسَهُم بِمَا كَانُواْ بِآيَاتِنَا يِظْلِمُونَ» (الأعراف / 8-9) «سنجش درست و دقیق در آن روز انجام میگیرد، پس کسی که میزان اعمالش سنگی شود، این چنین کسانی رستگارند * و کسی که میزانش سبک شود این چنین کسانی به سبب پیوسته انکار کردن آیات ما خود را از دست دادهاند».
« فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ ﴿6﴾ فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ ﴿7﴾ وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ ﴿8﴾ فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ ﴿9﴾ وَمَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ ﴿10﴾ نَارٌ حَامِيَةٌ (القارعه / 6-11) «و کسی که ترازوی او سنگین باشد * او در زندگی رضایتبخشی به سر میبرد * و اما کسی که ترازوی او سبک شود * تو چه میدانی که پرتگاه دوزخ چیست و چگونه است؟ * آتش بزرگ و بسیار گرم و سوزانی است».
«قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالًا * الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا * أُولَئِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَزْنًا» (الکهف / 103-105) «ای پیامبر، بگو: آیا شما را از زیانکارترین مردم آگاه سازیم * کسانی که تلاش و تکاپویشان در زندگی دنیا هدر میرود و خود گمان میبرند که به بهترین وجه کار نیک میکنند * آنان کسانیند که به آیات پروردگارشان و ملاقات او بییاور و کافرند و در نتیجه اعمالشان باطل و هدر میرود و در روز رستاخیز هیچ ارزش و میزانی برایشان نخواهیم داشت».
ابوسعید قرطبی گوید: علماء میگویند: بعد از انقضای حساب، وزن اعمال شروع شده تا مقدارش مشخص شود و بر اساس آن پاداش و عقاب تعیین گردد، و صیغه جمع در آیات سابق «موازین» شاید دلیلی باشد بر تعدد میزانها در قیامت و شاید نیز به اعتبار موزونات یعنی اعمالی که وزن میشود جمع بسته شده است «والله اعلم».
آیا خود اعمال وزن میشود یا صحیفههای محتوی آن؟ دو احتمال در اینجا مطرح است: احتمال یکم: خود اعمال وزن میشوند: در صحیح مسلم از ابومالک اشعری روایت شده که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «پاکیزگی نصف ایمان است و الحمدالله میزان را پر میکند و سبحان الله و الحمدالله بین آسمانها و زمین را پر میکند و نماز نور است و صدقه برهان است و شکیبایی روشنایی است. قرآن حجتی است به نفع تو یا علیه تو، همه مردم وقتی بامداد بیدار میشوند، عمر خود را ضایع میکنند. گروهی خود را نجات داده و گروهی خود را هلاک میسازند».
جمله: «الحمدالله میزان را پر میکند» دلیلی است بر این که خود عمل هر چند صفت است خداوند آن را در روز قیامت به جسم تبدیل نموده و در میزان میگذارد». چنان که در روایت ابن ابیالدنیا آمده است که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «سنگینترین چیزی که در میزان گذاشته میشود، اخلاق نیکوست».
احتمال دوم: اعمال با گذاردن صحیفههای محتوی آن بر میزان وزن میشوند و وزن شدن خود عامل (انسان) نیز از بعضی روایات برداشت میشود. بخاری از ابوهریره روایت میکند که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «در قیامت مرد بزرگ چاقی را میآورند که نزد خداوند حتی به اندازه پر پشه اي نیز وزن ندارد. اگر خواستید بخوانید: [ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ القِيَامَةِ وَزْنًا] {الكهف:105} . «ما در روز قیامت هیچ وزنی برایشان قایل نخواهیم بود». مسلم
احمد از عبدالله بن عمروبن عاص رضی الله عنه روایت میکند که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «در قیامت میزانها نصب میگردد، مردی را آورده و در یک کفه آن قرار میدهند و گناهانش را در کفه دیگر قرار میدهند، گناهانش سنگینتر شده و او را به جهنم میفرستند. وقتی پشت میکند، صدایی از طرف رحمان ندا میزند که عجله نکنید هنوز او چیزی دارد. کارتی که بر آن نوشه شده «لاالهالهالله» را میآورند و آن را همراه مرد در گفته ترازو گذارده، و میزانش سنگینتر میشود».
امام احمد از عبدالله بن مسعود که ساقهایی باریکی داشت، روایت میکند که روزی مشغول کندن چوب اراک جهت مسواک بود که باد لباسش را بالا برده و ساقش نمایان گشت و حاضرین به او خندیدند. رسول خدا صلی الله علیه وسلم پرسیدند: چرا میخندید؟ گفتند: از باریکی ساقهایش! فرمودند: قسم به کسی که جان من در دست اوست، آن دو در میزان از کوه اُحد نیز سنگینترند. قرطبی گوید:
معتزله منکر میزان شدهاند و گفتهاند: اعمال صفتهایی بیش نیستَ، صفت چگونه وزن میشود؟ وی گوید: از ابن عباس روایت شده است که خداوند صفتها را به صورت جسم خلق کرده و وزن میشوند. و میگوید: صحیح این است که صحیفههای محتوی اعمال وزن خواهند شد. ولی باید گفت: ما احادیث دال بر احتمال اول و احتمال دوم و احادیث دال بر اینکه خود عامل نیز وزن میشود را ذکر نمودهایم.( اختلاف در این مسئله اختلافی لفظی بوده و هیچ حکمی بر آن مترتب نمیشود)
قرطبی از مجاهد و ضحاک و اعمش نقل کرده است که آنها میزان را به معنای عدالت و قضاوت تفسیر کردهاند و ذکر وزن و میزان نوعی ضرب است چنان که گفته شود: «این این قدر وزن، یعنی ارزش دارد». باید گفت: شاید اینان این سخن را به هنگام تفسیر آیه: « وَالسَّمَاء رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِيزَانَ * أَلَّا تَطْغَوْا فِي الْمِيزَانِ * وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ» (الرحمن / 7-9) «و آسمان را برافراشت و قوانین و ضوابطی گذاشت هدف این است که شما هم از قوانین و ضوابط تجاوز نکنید در وزن و کشیدن دادگرانه رفتار کنید و از ترازو مکاهید».
چه بسا اعمال سعادتمندان و خوشبختان جهت اظهار علو درجاتشان در بین مردم و اعلام خوشبختی و سعادتمند وزن گردد و چه بسا اعمال کفار هر چند در مقابل کفرشان هیچ حسنهای برایشان منظور نمیشود نیز وزن شود. آن هم جهت اظهار بدبختیشان و رسواییشان در میان مخلوقات.
در حدیث آمده است که: خداوند حق کسی را ضایع نمیکند. به کافر در مقابل نیکیهایش در دنیا جزا میدهد تا وقتی در مقابل خداوند قرار گیرد دیگر هیچ حسنهای برایش نمانده باشد.{ ابن کثیر به حدیث مسلم از انسبن مالک اشاره میکند که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند : خداوند هیچ حسنهای را از مؤمن ضایع نمیکند و در مقابلش هم در دنیا و هم در آخرت پاداش میدهد، ولی جزای کارهای کافر را در همین دنیا به او میدهد تا جایی که در روز قیامت دیگر حسنهای ندارد که در مقابلش پاداش بگیرد. }
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین. وآخر دعوانا أن الحمدلله رب العالیمن.
سایت عصر اسلام |