سایت عصر اسلام

 

     

 
 
             

کیبورد فارسی

جستجوی پیشرفته

 

24 آذر 1403 12/06/1446 2024 Dec 14

 

فهـرست

 
 
  صفحه اصلی
  پيامبر اسلام
  پيامبران
  خلفاى راشدين
  صحابه
  تابعين
  قهرمانان اسلام
  علما، صالحان وانديشمندان
  خلفاى اموى
  خلفاى عباسى
  خلفاى عثمانى
  دولتها و حكومتهاى متفرقه
  جهاد و نبردهاى اسلامی
  اسلام در دوران معاصر
  آينده اسلام و علامات قيامت
  عالم برزخ و روز محشر
  بهشت و دوزخ
  تاریخ مذاهب و ادیان دیگر
  مقالات تاریخی متفرقه
  شبهات و دروغ‌های تاریخی
  تمدن اسلام
  كتابخانه
  کلیپهای صوتی
  کلیپهای تصویری
  عضویت در خـبرنامه
  در مـورد سایت
  ارتبـاط با ما
  تمـاس با ما
 
 
 

آمـار سـا یت

 
تـعداد کلیپهای صوتي: 786
تـعداد کلیپهای تصويري: 0
تـعداد مقالات متني: 1144
تـعداد كل مقالات : 1930
تـعداد اعضاء سايت: 574
بازدید کـل سايت: 7352548
 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت جامع فتاوی اهل سنت و جماعت

سایت مهتدین

 
 

 

 

 

 

 

شماره: 42   تعداد بازدید: 7632 تاریخ اضافه: 2016-09-04

تعریفی مختصر از مهاجرین و انصار

تعریفی مختصر از مهاجرین و انصار


مهاجرین و انصار، یاران و شاگردان رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ بوده و برترین افراد این امت؛ بلکه بعد از پیامبران و رسولان؛ برترین افراد بشر به صورت عموم می ‌باشند.

دلهای آنها آکنده از محبت الله ـ تعالی ـ و بزرگداشت، ترس و ایمان به او بود. رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ را از جان‌هایشان بیشتر دوست داشته و در این امر صادق بودند؛ آن هم در بالاترین درجات صدق، و به همین دلیل جان و مال و هرچه داشتند را در راه یاری این دین، دفاع از آن، انتشار آن و هدایت مردم به سویش، فدا کردند.

 

در میان بشر از لحاظ کمالِ ایمان و عبادت و اخلاق نیکو هیچ ‌کس مانند آنها نبوده و نخواهد بود.

سزاوار این بودند که الله عزوجل آنان را در آیات بسیاری از قرآن کریم بستاید، و رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ در احادیث فراوانی از آنها تعریف کند. تا جایی که رسول الله صلی الله علیه و سلم محبت آنان را جزو ایمان، و بغض به آنان را نفاق قرار داد، زیرا اگر به سیرت، ایمان، و اخلاق آنان بنگریم در خواهیم یافت که چگونه با تمام توانی که داشتند برای پیروزی این دین تلاش کردند. در نتیجه کسی که مؤمن است باید دوستدار آنان باشد.

 

اما مهاجرین کسانی هستند که پیش از فتح مکه مسلمان شده و به سوی رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ در مدینه هجرت کردند و آنجا را کاشانه‌ ی خود قرار دادند، سرزمین و اموال و خانواده‌هایشان را به خاطر اشتیاق به آنچه نزد الله است و در طلب خشنودی‌ او و یاری دین، رها کردند.

 

اما انصار کسانی هستند که اهل مدینه‌ ی نبوی بودند. کسانی که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ و یاران مهاجرش را پذیرفتند و آنها را در مدینه مأوی دادند و اموالشان را با آنها تقسیم کردند و در هیچ چیزی نسبت به آنها بخل نورزیدند و با جان و مالشان در راه الله عزوجل جهاد کردند.

در قرآن کریم آیاتی است که هر دو گروه مهاجرین و انصار را می ستاید از جمله این سخن الله عزوجل که درباره ی مهاجرین می فرماید: (اختصاص به بينوايان مهاجرى دارد كه از ديارشان و اموالشان رانده شدند: خواستار فضل الله و خشنودى [او] مى ‌باشند و الله و پيامبرش را يارى مى‌ كنند. اينان همان راستانند)[1].

 

این آیه گواهی از سوی الله بر پاک بودن دلهایشان است و اینکه به خاطر به دست آوردن دنیا سرزمین و اموالشان را رها نکردند؛ بلکه برای به‌‌ دست آوردن پاداش الهی و به خاطر یاری دین او خارج شدند و در ایمان و کردار و گفتارشان صادق بودند.

 

سپس الله ـ متعال ـ‌ درباره ی انصار می‌ فرماید: (و [نيز] كسانى كه قبل از [مهاجران‌] در [مدينه‌] جاى گرفته و ايمان آورده‌اند؛ هر كس را كه به سوى آنان هجرت كرده دوست دارند؛ و نسبت به آنچه به ايشان داده شده است در دلهايشان حسدى نمى ‌يابند؛ و هر چند در خودشان احتياجى [مبرم] باشد، آنها را بر خودشان مقدّم مى‌ دارند. و هر كس از بخل نفس خود مصون ماند، ايشانند كه رستگارانند)[2].

 

یعنی: کسانی که پیش از مهاجرین در مدینه‌ ی نبوی سکنی گزیدند و پیش از بسیاری از مهاجرین ایمان آوردند، آنها انصار هستند که رسول الله ـ‌ صلی الله علیه وسلم و اصحاب مهاجرش را صادقانه دوست داشتند: (هر كس را كه به سوى آنان هجرت كرده دوست دارند). و نسبت به مهاجرین و فضیلت و افتخاری که الله تعالی به آنها داده بود حسادت نورزیدند، زیرا فضیلت مهاجرین از انصار بیشتر است و به همین دلیل رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ‌ فرمودند: (اگر هجرت نبود من یکی از انصار بودم)[3].

 

انصار نسبت به مهاجرین جود و کرم داشتند و اموالشان را با وجود نیاز خودشان به آنها می ‌بخشیدند: (و هر چند در خودشان احتياجى [مبرم ]باشد، آنها را بر خودشان مقدّم مى ‌دارند).

سپس الله عزوجل گواهی می ‌دهد که آنها به پاداش این اعمال با ارزش و بزرگی که انجام دادند، رستگارند.

 

الله ـ متعال ـ‌ می ‌فرماید: (و پيشگامان نخستين از مهاجران و انصار، و كسانى كه با نيكوكارى از آنان پيروى كردند، الله از ايشان خشنود و آنان [نيز] از او خشنودند، و براى آنان باغ هايى آماده كرده كه از زير [درختان‌] آن نهرها روان است. هميشه در آن جاودانه‌ اند. اين است همان كاميابى بزرگ)[4].

 

بنابراین الله ـ متعال ـ به ما خبر داده که از مهاجرین و انصار خشنود است و به ما خبر داده که آنها از اهل بهشت بوده و بهشت برایشان آماده گشته است.

 

اما از احادیث رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ همین سخنش کافی است که فرمودند: (بهترین مردم کسانی هستند که در قرن من زندگی می ‌کنند سپس کسانی که پس از آنها می‌آیند، سپس کسانی که پس از آنها می ‌آیند)[5].

 

تعداد صحابه ـ رضی الله عنهم ـ بیش از صد هزار نفر بوده که ما چند هزار نفرشان را می‌ شناسیم و صدها نفرشان مشهورترند.

 

با فضیلت ‌ترین آنها ابوبکر صدیق است، سپس عمر بن خطاب، سپس عثمان بن عفان، سپس علی بن ابی ‌طالب، سپس زبیر بن عوام و طلحة بن عبیدالله و عبدالرحمن بن عوف و سعد بن ابی وقاص و ابوعبیده بن جراح و سعید بن زید ـ رضی الله عنهم اجمعین ـ و اینها همان عشره مبشره هستند که همگی از مهاجرین می ‌باشند.

 

اما از انصار با فضیلت ‌ترین آنها: سعد بن معاذ و سعد بن عباده و ابیّ بن کعب و معاذ بن جبل و اسید بن حضیر و براء بن معرور و اسعد بن زراره و انس بن نضر و انس بن مالک و حسان بن ثابت و عبدالله بن عمرو بن حرام و پسرش جابر بن عبدالله ـ رضی الله عنهم اجمعین ـ می‌ باشند.

 

منبع: اسلام سوال و جواب با اندکی تصرف.

 



[1] ـ حشر:8: ﴿لِلۡفُقَرَآءِ ٱلۡمُهَٰجِرِينَ ٱلَّذِينَ أُخۡرِجُواْ مِن دِيَٰرِهِمۡ وَأَمۡوَٰلِهِمۡ يَبۡتَغُونَ فَضۡلٗا مِّنَ ٱللَّهِ وَرِضۡوَٰنٗا وَيَنصُرُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلصَّٰدِقُونَ﴾.

[2] ـ حشر:9: ﴿وَٱلَّذِينَ تَبَوَّءُو ٱلدَّارَ وَٱلۡإِيمَٰنَ مِن قَبۡلِهِمۡ يُحِبُّونَ مَنۡ هَاجَرَ إِلَيۡهِمۡ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمۡ حَاجَةٗ مِّمَّآ أُوتُواْ وَيُؤۡثِرُونَ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡ وَلَوۡ كَانَ بِهِمۡ خَصَاصَةٞۚ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفۡسِهِۦ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ﴾.

[3] ـ صحیح بخاری: (لَوْلَا الْهِجْرَةُ لَكُنْتُ امْرَأً مِنْ الْأَنْصَارِ ).

[4] ـ توبه:100: ﴿وَٱلسَّٰبِقُونَ ٱلۡأَوَّلُونَ مِنَ ٱلۡمُهَٰجِرِينَ وَٱلۡأَنصَارِ وَٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُوهُم بِإِحۡسَٰنٖ رَّضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُمۡ وَرَضُواْ عَنۡهُ وَأَعَدَّ لَهُمۡ جَنَّٰتٖ تَجۡرِي تَحۡتَهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَآ أَبَدٗاۚ ذَٰلِكَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيمُ﴾.

[5] ـ صحیح بخاری و مسلم: (خَيْرُ النَّاسِ قَرْنِي ، ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ، ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ).

 

بازگشت به بالا

بازگشت به نتایج قبل

ارسال به دوستان

چاپ  
 

تبـلیغـا  ت

     

سايت اسلام تيوب

اخبار جهان اسلام

 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت نوار اسلام

دائرة المعارف شبکه اسلامی

 
 

 حـد  یـث

 

رسول خدا صلی الله علیه و سلم فرموده است:

(أريت في المنام أني أنزع بدلو بكرة على قليب، فجاء أبو بكر فنزع ذنوباً أو ذنوبين نزعاً ضعيفاً والله يغفر له ثم جاء عمربن الخطاب فاستحالت غرباً فلم أر عبقريا يفري فريه حتى روى الناس وضربوا بعطن)
«در خواب دیدم که از چاهی آب می‌کشم؛ آن‌گاه ابوبکر آمد و یک دلو آب از چاه کشید و او، در کشیدن آب ضعیف بود و خداوند، او را می‌بخشد. سپس عمر آمد و دلو را به دست گرفت؛ هیچ پهلوانی سراغ ندارم که همانند او کاری را بدین قوت انجام دهد. عمر چنان آب کشید که همه‌ی مردم و شترانشان سیراب شدند و به استراحت پرداختند»
 مسلم ش 2393 .

 
 

نظرسـنجی

 

آشنایی شما با سایت از چه طریقی بوده است؟


لينك از ساير سايت ها
موتورهاي جستجو
از طريق دوستان